4 originele mocktails by Manuel Wouters van Sips

”Wil je koffie of thee?” Hoe vaak zou je die vraag gemiddeld horen in je leven? En hoeveel kopjes zou je zo bijeen drinken? Ik durf er geen getal op plakken… Maar ik weet wel dat er bij mij geen dag voorbij gaat zonder een vers gezette mok thee en (take away) koffie. En daarin ben ik niet de enige, want wij Belgen zouden gemiddeld maar liefst zo’n 2 kopjes koffie én thee per dag drinken. Je kunt dus wel stellen dat de meeste mensen het lekker vinden.

Cocktailgoeroe Manuel Wouters van de Antwerpse cocktailbar Sips werkte speciaal voor Brita, bekend van de waterfilters, vier originele recepten uit op basis van koffie en thee. Ik mocht er bij zijn op de persvoorstelling en stel ze nu op mijn beurt graag verder voor.

Wat ik leerde: hét verschil tussen een ”oké-” en een ”wauw”-mocktail? Dat is de kwaliteit van de ingrediënten. En zoals zo vaak zit het ‘m  in de details, en dat start al bij de basis met gefilterd water voor de koffie of thee. Want zo haal je alle geur- en smaakverstorende stoffen zoals kalk en chloor, die het ontwikkelen van de natuurlijke smaken en aroma’s tegenhouden, uit het water. Geef je binnenkort een etentje en wil je uitpakken met een verrassend aperitief dat iedereen kan meedrinken? Laat je dan inspireren door deze vier originele mocktailrecepten.

1. Style Green Tea

Benodigdheden

Tumblerglas, maatbeker, shaker, fijne zeef (strainer)

Ingrediënten

1 tl Matcha Groene Thee (poeder), 3 cl BRITA gefilterd water, 2 cl limoensap, 2 cl gembersiroop, ginger beer
Garnering: zeekraal

Bereiding

Neem een mixglas. Doe er alle ingrediënten in, met uitzondering van het ginger beer. Sluit de shaker en schud de ingrediënten krachtig. Zeef de mocktail in een met ijsblokjes gevuld tumblerglas. Voeg het ginger beer langzaam bij de mocktail. Serveer met een rietje. Garneer met zeekraal.

2. Style Lavender Tea

Benodigdheden

Tumblerglas, stamper (muddler), maatbeker, shaker, fijne zeef (strainer)

Ingrediënten

2 tl verse lavendelbloempjes, 2 tl griessuiker, 5 cl BRITA gefilterd water, 3 cl vers limoensap, 2,5 cl jasmijntheesiroop
Garnering: lavendeltakje

Bereiding

Neem een mixglas en doe er de lavendelbloempjes en de griessuiker in. Kneus deze ingrediënten met een muddler. Voeg de overige ingrediënten toe. Sluit de shaker en schud alles krachtig met veel ijs. Zeef de mocktail dubbel in het tumblerglas. Serveer met een grote ijsbal. Garneer met een vers lavendeltakje.

Vind je geen jasmijntheesiroop? Maak het dan gewoon zelf: los 500 g suiker op in 250 ml water waaraan je 1 theezakje jasmijnthee aan toevoegt. Warm dit langzaam op tot tegen het kookpunt en laat afkoelen, zodat de siroop stroperig wordt.

 

3. Style Orange Coffee

Benodigdheden

Tumblerglas, stamper (muddler), maatbeker, shaker, fijne zeef (strainer)

Ingrediënten

2 à 3 kruidnagels (naar smaak), 1 tl griessuiker, 2 tl sinaasappelmarmelade, 3 cl BRITA gefilterd water, 2 cl kaneelsiroop, 5 cl sterke koffie (gemaakt met BRITA
gefilterd water)
Garnering: zeste van sinaasappel, kruidnagel

Bereiding

Neem een mixglas. Doe er de kruidnagels en de griessuiker in. Kneus met een muddler. Voeg er de koffie, de kaneelsiroop en het BRITA gefilterd water aan toe. Sluit de shaker en schud de ingrediënten krachtig met veel ijs. Doe in het tumblerglas de sinaasappelmarmelade, een laagje crushed ice en zeef dan langzaam de mocktail op het ijs.
Garneer met sinaasappelzeste en kruidnagel. Serveer met een rietje en een lepeltje.

4. Style Cardamon Coffee

Benodigdheden

Delmonicoglas, stamper (muddler), maatbeker, shaker, fijne zeef (strainer)

Ingrediënten

3 kardemompeulen, 1 tl griessuiker, 3 cl BRITA gefilterd water, 2 cl honing/chili siroop, 5 cl sterke koffie (gemaakt met BRITA gefilterd water).
Garnering: zeste van citroen.

Bereiding

Neem een mixglas. Doe er de kardemom en de griessuiker in. Kneus met een muddler. Voeg er de overige ingrediënten aan toe. Sluit de shaker en schud de ingrediënten krachtig. Zeef de mocktail in het delmonicoglas via een fijne zeef, zodat er geen kardemom meekomt.
Benevel met een zeste van citroen.

Honing/chili siroop maak je zo: kneus 1 à 2 chilipepers fijn in een vijzel, verwarm ze samen met 125 ml honing en 125 ml BRITA gefilterd water langzaam op tot tegen het kookpunt. Laat de
siroop afkoelen en zeef.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *