Aanrader: boek een citytrip naar Gdansk

De kans is groot dat Gdansk niet meteen een belletje doet rinkelen. De kans is nog groter dat je niet meteen meer enthousiast wordt als ik zeg dat het in Polen ligt. Waarom ik dat denk? Omdat de reactie van de mensen aan wie ik zei dat ik op citytrip naar Gdansk ging boekdelen sprak. Maaaaarrrr …die mensen hebben ongelijk gekregen. Want Gdansk bleek een geweldige bestemming voor een lang weekend cityhoppen, terrasjes doen en je hoofd hélemaal leeg maken. Ik leg uit waarom.

Ga naar Google en typ in ‘Gdansk’

Een klein testje. Als je op minstens 3 van volgende vragen ‘JA’ antwoordt is een citytrip naar Gdansk écht iets voor jou!

 • Vind je het fijn om in een niet al te grote stad zonder plan/GPS te kuieren door kleine steegjes, rondom pleinen en langs het water?
 • Geeft het je een fijn gevoel om eens iets anders te doen dan altijd dezelfde toeristische trekpleisters?
 • Hou je van terrasjes doen en lang en lekker tafelen voor geen geld?
 • Wil je ook wel iets bijleren en hou je van cultuur en geschiedenis?
 • Zoek je een bestemming op minder dan twee uur vliegen, zonder tijdsverschil?

Echt waar, googel Gdansk maar eens. De foto’s van kleurrijke huizen en gezellige straatjes spreken voor zich.

Een stad die geschiedenis ademt

Gdansk is door zijn ideale ligging altijd een handelsstad geweest. Gdansk was lange tijd een van de rijkste en belangrijkste steden van Europa. Het werd zo ook een heel tolerante stad, want er woonden heel wat mensen van verschillende nationaliteiten en religies door mekaar. Maar de stad is vooral bekend voor de tweede wereldoorlog en het begin van de val van het communisme, die allebei in Gdansk zijn gestart.

De must do’s op een rij

1. Free walking tour

Je kent het wel, in zo goed als alle (grote) steden kan je een zogenaamde free walking tour boeken. Het concept is simpel: een enthousiaste local gidst je in enkele uren langs de hotspots van zijn stad en vertelt er bevlogen verhalen bij. Jij komt als je zin hebt op een bepaald moment naar een bepaalde plek (vooraf inschrijven is niet nodig), gaat zo lang mee als je wilt en je geeft ten slotte een fooi wanneer je afscheid neemt.

Zo’n tour is natuurlijk altijd super interessant, maar die van Gdansk is wel een van de meest fijne die ik al deed. De geschiedenis en de verhalen over de stad zijn namelijk enorm rijk en dat vertaalt zich in een tocht die je niet onberoerd laat.

Je hebt keuze uit twee tours: Main Town Gdansk, die start bij de Golden Gate en stopt bij het oude Postkantoor waar de tweede wereldoorlog begon, én de Solidarity Tour die het verhaal vertelt van het verzet van de inwoners van Gdansk en de val van het communisme.

2. Gaan eten in een zogenaamde melkbar

Voor het eten moet je er niet echt zijn, voor de ervaring des te meer! Stap eens binnen in een ‘bar mleczny’ (oftewel: melkbar), bijvoorbeeld Turystyczny Bar. Je kan er typische Poolse gerechten bestellen zoals Barszcz, een rode bietensoep, of Bigos, een uitgehold brood gevuld met zuurkool en varkensvlees. Verwacht geen luxe, want dat is net de charme.

Je moet namelijk weten dat de melkbarretjes vroeger gesubsidieerd werden door de overheid zodat de arme mensen in Polen goed voedsel konden eten. In die tijd kon je er vooral gerechten met zuivel kopen, vandaar de naam melkbar.

De gerechten zijn er nog steeds spotgoedkoop, dus verwacht je aan een lange rij om binnen te komen. Ik kan niet zeggen dat het geweldig lekker is, maar het is zeker iets leuk om te doen als je dan een keer in Polen bent.

 

3. Kajakken, peddelen of bootje varen op de rivier

Gdansk werd een belangrijke handelsstad door zijn uitstekende ligging voor handel via land en zee. Het is dan ook fijn om de stad niet alleen van naast maar ook vanop de rivier te verkennen. De mogelijkheden daartoe zijn legio: van een peddel, een tot-auto-getransformeerde-speedboot tot een tocht met een replica van een piratenboot. Jij kiest!

4. Chic gaan eten

In vergelijking met onze horecaprijzen is Gdansk erg goedkoop om uit eten te gaan. Om de prijs in Euro te kennen deel je door vier, want 1 euro is ongeveer 4 Zloty waard. Wij hadden soms zelfs het idee dat het bedrag in Zloty bij ons de prijs zou kunnen zijn.

Met andere woorden: eten en drinken is er (nog) echt spotgoedkoop. Wij hebben ons alvast niet ingehouden om nog een extra glas – of zeg maar fles – wijn te laten aanrukken 🙂

5. Met de trein naar Sopot

Hoewel Gdansk zelf je al overlaadt met gezelligheid, moet ook zijn ‘broertje’ Sopot aan de kust niet onderdoen qua sfeer. Het is dé ideale uitstap vanuit Gdansk. Met de trein ben je in nog geen halfuur aan het treinstation van Sopot.

Daar aangekomen volg je gewoon de stroom mensen langs de sfeervolle boulevard vol shops en restauranten richting zee.

Aan zee kan je uiteraard pootjebaden, een gezellig terrasje doen in een van de strandhutten of een wandelingetje maken op de langste pier van Europa.

 

4 Comments

 1. Leuk om te lezen!
  Ik ben vorig jaar naar het zuiden van Polen geweest en ik overweeg zéker om in de toekomst ook het noorden eens te bezoeken. Polen is een prachtig land en ben heel benieuwd om ook Gdansk te ontdekken!

 2. Tof dat je Gdansk ook een aanrader vond! Ik was er begin juni en bezocht ook het nieuwe museum over de oorlog en het schiereiland Hel. Het historisch centrum van Gdansk is heel mooi gerenoveerd. Je zou haast denken dat het echt 15e eeuwse gebouwen zijn. De pier van Sopot is trouwens ook echt prachtig!

  • Ja, Gdansk is echt leuk hé! Het schiereiland stond nog op mijn wishlist en de solidarity walking tour ook, maar het aantal dagen was te kort. Och, da’s meteen een excuus om nog eens terug te gaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *