Recept: frozen cheesecake met amandelbodem

 

Wat ik geweldig vind aan de kerstperiode? De talrijke copieuze etentjes met familie en vrienden. Wat ik tegelijk vervelend vind aan de kerstperiode? Dat opgeblazen gevoel na enkele dagen te veel en te zwaar eten. Ik besloot daarom bij het zoveelste kerstfeest waarbij ik voor het dessert zou zorgen een gezondere taart te maken die toch in de smaak zou vallen. Het werd een frozen cheesecake met amandelbodem. En naar goede gewoonte deel ik hier graag mijn easypeasy-recept (want moeilijk is het niet). Ik bak meestal op gevoel, maar deed speciaal voor jullie mijn best om toch de maten goed bij te houden.

Boodschappenlijstje

  • 100g amandelmeel
  • 150g mix lijnzaad, chia en sesamzaad (ik kocht de mix, maar je kan ook zelf mixen of er een type uitkiezen)
  • 10 ontpitte dadels
  • 1 ei
  • 500g kwark (eventueel met een aardbei- of bessensmaakje)
  • 50g kokosrasp
  • 30g amandelschilfers
  • 5 blaadjes gelatine
  • 300g (diepgevroren) blauwe bessen
  • Optioneel: 30g (kokosbloem)suiker
  • Optioneel: extra versieringen, ik koos voor sterren uit witte chocolade

Liever vegan? Vervang de kwark door vegan verse kaas en het ei door een rijpe geprakte banaan.

Stappenplannetje

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Maak de taartbodem: maal de dadels fijn en mix met het amandelmeel, de mix van zaden en het ei. Kneed het tot een bol, doe het in een met bloem bekleedde bakvorm en druk goed aan zodat de volledige bakvorm bekleed is. Bak 15′ in de oven.
  3. Meng de kwark met de koskosrasp, suiker en doe er een derde van de bessen bij.
  4. Laat 5 gelatineblaadjes weken in wat koud water. Zet ondertussen een pannetje op het vuur met een bodempje (bessen)sap. Laat de geweekte gelatineblaadjes erin oplossen. Voeg het mengsel vervolgens bij het kwarkmengsel en roer goed door.
  5. Giet het mengel over de inmiddels afgekoelde taartbodem. Rooster de amandelschilfers in de pan. Versier de taart met de rest van de bessen, de geroosterde amandelschilfers en eventueel nog extra’s. Zet in de diepvries voor min. 2 uur.

Voor serveren haal je de taart 20 minuutjes eerder uit de diepvries.

Smakelijk!

Fijne feestdagen,

Veel liefs, Ariane

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *