Paris c`est chic: 1 dag in Parijs

eifeltorenJoepie, weekend! Onder het motto “Paris is always a good idea” trok ik met mijn zus richting Parijs. We vertrokken zaterdag en omdat we héél veel leuke adresjes wilden zien, besloten we een nachtje te blijven en pas zondagmiddag terug te keren. We hebben allebei Parijs al vaak bezocht, dus de typische must sees hoeven we niet te doen.

We besloten de wijk Le Marais te bezoeken, een levendig stukje ‘dorp’  in de stad met gezellige straten en levendige pleinen én een hoop sfeervolle en karaktervolle shops en eetplekjes.

Ik gebruikte de app Stay.com. Dat ging zeer vlot: gewoon adresjes opzoeken en in je gids opslaan (dat werd automatisch Ariane`s guide to Lovely Paris`). Je krijgt de adresjes meteen te zien in een overzichtelijke map en je kan er verder zoeken naar nieuwe plekjes. Dat kan je perfect op voorhand doen en de kaart in Parijs offline gebruiken. Er zit zelfs een navigator in, verkeerd lopen is geen optie.


Vanuit het hotel namen we de RER (de trein) en stapten af bij de halte Châtelet Les Halles (ook met metro bereikbaar). In Les Halles bevonden zich vroeger de markthallen die vandaag op het dak na hebben plaatsgemaakt voor een gigantisch ondergronds shopping center. Eens bovengronds sloegen we Rue Montorgeuil in, waar de Parijse gezelligheid je meteen verwelkomt. Het zonnetje scheen goed en de terrasjes van de Parijse bistro`s waren goed gevuld.

 

IMG_3424Eerste stop: L`éclair de génie. Dit adresje was ik onlangs tegengekomen in een of ander magazine. Het idee: de éclair, maar dan anders. Lees: speciale vullingen, toppings en sauzen. Het bleek een piepklein winkeltje waar je moest aanschuiven voor een éclairpauze bij L`’eclair de génie. Dat kan alleen maar een goed teken zijn, denk ik dan.

 

IMG_3430

Tweede stop: Frenchie to go. Frenchie is een echt begrip bij de culinaire Parijzenaars. Het was al een restaurant, maar sinds kort hebben ze wegens succes ook een Frenchie to go, een wijnshop en een wijnbar geopend. Die bevinden zich allemaal in Rue Du Nil, een piepklein straatje waar je zo voorbij zou lopen en waar je bijna geen toeristen ziet. Frenchie to go heeft all day breakfast. Dat kwam ideaal uit omdat we onderweg al een hap aten, maar toch graag iets licht en gezond proefden. Ik nam een granola met platte kaas, vers fruit en honing én een cold juice van Yumi met de naam ‘La fessée’. De naam deed het al vermoeden (fessée = spanking): het was een behoorlijk ‘boostend’ sapje.  IMG_3450IMG_3425

 

 

Passage_2

 

 

 

 

 

Derde stop: Passage du Grand Cerf, een onontdekte parel in de wijk. Parijs heeft enkele gallerijen, maar de Passage du Grand Cerf kende ik nog niet. De gallerij bevat nog veel authentieke elementen die de grandeur van vroeger weergeven. Nu zijn er creatieve winkeltjes gevestigd die me doen denken aan pop-ups: enkele fijne juwelenwinkels, interieurwinkels, een winkel met niets dan haarbandjes en -kroontjes en op het einde een bio-drogist met natuurlijke producten, zoals nagellak met 85% natuurlijke producten.

 

 

Vierde stop: Rue Vieille du temple. In deze straat vind je fijne winkels die je bij ons niet vindt, zoals Cheap Monday, La Chambre aux Confitures,   Aesop en Palais du Thés. En ook tal van onbekende kleine boutiques.

 

Vijfde stop: Merci. Deze concept store stond al even op mijn lijstje, maar een bezoek was er tijdens mijn vorige bezoeken aan Parijs nog niet van gekomen. Merci bevindt zich in een oude fabriek en is een winkel met onder andere kledij, schoenen, juwelen, bedlinnen, huishoudspullen en gadgets tegelijk. Een deel van de winst wordt geschonken aan het goede doel, vandaar de naam ‘merci’. Wij hadden geluk want de solden waren net begonnen, want goedkoop is het niet. Maar het is echt een leuke plek om rond te snuisteren, een koffie te drinken, lekker (vegetarisch) te eten en even uit te rusten. IMG_3459IMG_3465IMG_3460IMG_3462

 

FullSizeRenderIMG_3468Zesde stop: Frenchie Wine bar. Ik geef toe: ik was verkocht aan de charmante ontdekking van die middag. De ober wist ons toen te vertellen dat Frenchie ook een populaire wijnbar heeft wat verder in de straat die rond 19 uur zou opengaan. Dat maakt nieuwsgierig en die nieuwsgierigheid werd alleen maar groter toen we rond 19uur arriveerden en er een gigantische rij met wachtenden voor de deur stond. We besloten aan te schuiven en al snel kwam een Française vragen wat er zo speciaal is aan de bar. Ze was benieuwd omdat ze hier vaak een rij zag staan. Moest ik haar nog eens zien nu ik er geweest ben zou ik haar zeggen dat het echt wel een gezellige plek is: lekkere wijntjes per glas, zeer lekkere (finger)food tegen schappelijke Parijse prijzen en vooral een echt héél erg leuke sfeer. Misschien een hype onder de Parijzenaars, maar de wine bar is echt wel leuk!

 

IMG_3475Zevende en laatste stop: Fish Club. De laatste stop is op aanraden want dit restaurant heeft roots in Antwerpen (de eigenaar heeft ook Dôme in Antwerpen). Op het menu: verse vis in een sfeervol interieur. We twijfelen nog even, want we passeren ook Beef Club dat ernaast gelegen is, maar we hadden gereserveerd dus moesten we doorzetten. Ik nam inktvis als voorgerecht en quinoa als hoofdgerecht. Beide waren lekker (de inktvis echt supermals) en de sfeer gemoedelijk. Een mooie afsluiter van een fijne jounée à Paris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *