5x doen met kinderen aan de kust

Water en zand, eigenlijk hebben kinderen niet veel meer nodig om zich kostelijk te amuseren. Tenzij een beetje zon, want in de regen zandkastelen bouwen is ook niet dat. Dus planden wij een weekje Belgische kust, meer bepaald Heist-aan-Zee. En omdat zelfs water en zand na een tijdje toch gaan vervelen, planden we ook enkele uitstapjes. Hierbij de vijf grootste aanraders van onze supergeslaagde week aan zee, alsjeblieft!

1. Legotentoonstelling in Koksijde

Lex is helemaal gek van de Lego-bouwsteentjes. Hij zou letterlijk elk vrij moment volbouwen en maakt op zijn vijfjarige leeftijd constructies waarvan ik nog niet weet hoe er aan te beginnen. Toen ik hoorde dat er in Koksijde een doe-tentoonstelling liep met meer dan tienduizend legosteentjes kan je wel raden wat we de volgende dag op het programma zetten.

Na een pittige drie kwartier aanschuiven (Lex is niet de enige die hopeloos in love is met Lego), konden we het legoparadijs in. De verwachtingen waren hooggespannen maar werden helemaal ingelost. Overal waar je keek zag je Legocreaties van experten of van kinderen die net als wij een bezoekje brachten en zich uitleefden. Want dat is nog het leukst aan het event: je kan in verschillende ruimtes zelf aan de slag met Lego. En voor de kleinsten is er een Duplo corner voorzien.

Adres: Casinoplein 11 – 8670 Koksijde

2. Bakkerijmuseum in Veurne

Een museum bezoeken met kleine kinderen is altijd een beetje een gokje wagen, maar niet in het bakkerijmuseum in Veurne. Want dit museum is helemaal kids proof. Kinderen bezoeken het museum via een leuke speurtocht. Kleuters krijgen zelfs een aangepaste zoektocht. Kinderen leren er hoe brood en patisserie gemaakt wordt, maar kunnen er ook zelf een aantal dingen ervaren. Bijvoorbeeld hoe het is om in een bakkerswinkel te staan en (in zoutdeeg gemaakt) brood te verkopen.

Tip: bezoek het bakkerijmuseum op donderdag of vrijdag. Dan kunnen de kinderen aan het begin van het bezoek zelf een brood bakken, dat wordt afgebakken tegen het einde van het museumbezoek. Van een leuk souvenir gesproken!

Adres: Albert I-laan 2, 8630 Veurne

3. Hof ter Daele in Beauvoorde

Honger gekregen van het bakkerijmuseum? Een hapje eten in het kinderparadijs Hof ter Daele smaakt eens zo goed wanneer de kinderen zich uitleven in de hooischuur, op de go-carts of in de speelhoek. Het is even zoeken naar de hoeve doorheen landelijke wegen, maar het is de moeite. Wij aten garnaalkroketjes en spaghetti binnen in de hoeve waar de tijd bleef stilstaan, zalig!

Adres: Boonakkerstraat 5, 8630 Beauvoorde

4. Marie Siska in Knokke

Dat we dit plekje nog niet eerder ontdekten, was onze reactie na een supergeslaagd bezoek. In ‘Het Zoute’ vind je Marie Siska, een begrip in Knokke. Al 100 (!) jaar bakken ze heerlijke hartvormige wafeltjes. Maar Marie Siska is veel meer dan een heerlijk adresje. De kids kunnen er zich uitleven in een originele speeltuin (met een glijbaan op rollers, een heus snoepkasteel en een raket klaar om op te stijgen), een prachtig doolhof en zelfs een minigolf.

Adres: Zoutelaan 177, 8300 Knokke-Heist

5. Cartoonfestival in Heist

Al enkele jaartjes vindt in Heist het cartoonfestival plaats, waar de leukste cartoons worden getoond van (beginnende) creatievelingen. Maar tijdens de week kunnen kinderen er ook elke namiddag een gratis knutselworkshop volgen. De topper is op vrijdag want dan worden er papieren strandbloemen gemaakt.

Adres: op het strand in Heist, ter hoogte van het Heldenplein

6. En ook leuk

En omdat ik niet uitgepraat raak over de meeste plezante activiteiten aan zee voor kinderen, als uitsmijter nog enkele aanraders:

  • ’t Populierenhof in Sluis (met een hele grote nostalgische speeltuin)
  • Zwembad Wenduine (ideaal voor kleine kids)
  • ’t Boerenhof in Heist (leuke speeltuin)
  • Kidsanimatie op woensdag om 16u op het Heldenplein in Heist (gratis)
  • Rommelmarkt in Heist (zie website voor data)
  • Dansen voor kinderen op het sportstrand in Heist op zaterdag (gratis – om 10u)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *