Boek Tegengif: 10 wist je datjes

IMG_5805Elke Vanelderen (oftewel mevrouw Regi Penxten) bracht onlangs haar boek Tegengif uit. Een must voor iedereen om bewuste keuzes te kunnen maken, en al helemaal voor gezinnen met kinderen en zwangere vrouwen. Het boek belooft een praktisch overzicht van schadelijke stoffen, tips om die stoffen te vermijden én ook gezondere alternatieven. Klinkt goed toch? Ik las het boek en deel graag de 10 must knows die ik onthouden heb.

 

  1. Drink bij voorkeur niet uit plastic flessen. Als deze warm worden, geven ze hormoonverstorende stoffen af zoals synthetische oestrogenen. Die zouden kankerverwekkend zijn, de vruchtbaarheid aantasten en schade toebrengen aan de foetus.
  2. Was kleding altijd voor je ze draagt, om de chemicaliën uit het productieproces die anders op je huid zouden vrijkomen weg te spoelen. En bij voorkeur zelfs meer dan een keer.
  3. Gif maakt dik. Hoe meer gif je lichaam binnenkrijgt, hoe meer vet er aangemaakt wordt om deze gifstoffen op te nemen en veilig te bewaren.
  4. Maak je eigen verzorgingsproducten. Voor tips: mijn blogpost ‘DIY verzorging uit de keuken’ al gelezen?
  5. Haal het schijfje citroen of appelsien op café of restaurant uit je drankje. Het zijn echte gifbommetjes, want de kans dat ze gewassen of bio zijn is nihil.
  6. Check als je agave- of ahornsiroop als vervangmiddel voor geraffineerde suiker koopt, het wel degelijk gaat om het natuurlijke, zuivere product en niet om een suikerstroop met agave- of ahornsmaak.
  7. Verwarm nooit maaltijden die verpakt zijn in plastic in de microgolf. Net zoals bij verwarmd water in plastic flessen lekken de hormoonverstoorders uit het plastic in je voedsel.
  8. De rode kleurstof in bv M&M of aardbeienyoghurt is gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru.
  9. Appels, perziken, nectarines, aardbeien en druiven bevatten het meeste pesticiden (in die volgorde). En bij groenten: selder, spinazie, paprika, komkommer en kerstomaten.
  10. De lucht binnenshuis is vaak nog slechter dan die buitenshuis. De remedie: vaak verluchten en luchtzuiverende planten in huis halen zoals azalea of aloë vera.

Is het boek een aanrader? Wel, wat mij betreft wel. Eigenlijk zou iedereen het moeten lezen. Ik dacht vroeger altijd dat de overheid wel streng zou toezien op alles wat op de markt is, het nodige onderzoek zou doen en het verbieden als iets schadelijk is. Nu weet ik beter natuurlijk, maar toch denk ik dat er een hoop mensen zijn die ervan uitgaan dat wat er in de handel verkrijgbaar is ook veilig is. Hoewel ik intussen al redelijk wat kennis heb vergaard op dit gebied, heb ik toch een hoop nieuwe inzichten opgedaan uit het boek. Wat ik fijn vind is dat het verschillende topics belicht: o.a. voeding, kleding, schoonmaakproducten maar ook speelgoed en zelfs medicatie. Er is ook een speciaal luik voor mama’s in spe. En het boek staat bol van de weetjes en tips. Sommige beweringen zijn (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd, maar dat wordt dan steeds duidelijk vermeld met natuurlijk ook de argumentatie waarom het toch beter is om de stof te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *