Mijn drie favoriete culinaire adresjes in Knokke-Heist

Mijn schoonouders hebben een tijdje geleden een appartementje gekocht in Heist, waar wij met veel plezier gebruik van maken. Je leest het: elk vrij moment met mooi weer nemen we graag een kleine minibreak. Zomer of winter: vervelen doe je er nooit. Ook vorige week brachten we een bezoek aan het rustpunt bij uitstek. Koken doen we dan liever niet, dus inmiddels kennen we de eetplekjes in Knokke-Heist uit onze broekzak. Tijd om er enkele te delen.

1. Chocolatier M

Op vakantie mogen alle teugels al eens wat losser zijn. Mijn guilty pleasure: een doosje ‘all-for-me’-pralines halen van chocolatier M. Dat is dan ook traditiegetrouw de eerste eerste stop bij élk bezoek aan Knokke-Heist. De pralines die ze maken zijn enorm lekker en verfijnd. Gault&Milieu riep ze niet voor niets uit als eerste ‘beste chocolatier’. Denk aan smaken als: gin-tonic, Colombiaanse koffie, duindoornbes, marsepein-pistache, casis, 4 kruiden en – zelfs- umami. Op eigen risico: eenmaal je deze pralines hebt geproefd, wil je meer. Veel meer.
IMG_5913 IMG_5914 IMG_5912 FullSizeRender

 

Adres: Sylvain Dupuisstraat 38, 8300 Knokke-Heist

2. Sel Gris

Dit adresje zou ik eigenlijk beter niet prijsgeven, want het is soms nu al moeilijk om last-minute binnen te geraken. Sel Gris is een kleinschalig restaurant aan de zeedijk waar er gekookt wordt op hoog niveau. Als wij wat te vieren hebben (begin van de vakantie bijvoorbeeld) dan laten we ons graag in de watten leggen bij Sel Gris. Goedkoop is het niet: je betaalt 40 euro voor een 3-gangenlunch (+15 euro voor een 4-gangenlunch) en 70 euro met aangepaste wijnen, water en koffie. Maar je krijgt échte kunst op je bord. Het start al met de meest smaakvolle en creatieve hapjes. Zo kregen wij o.a. ijsjes van makreel, paling in-t-groen in vaste vorm én mosselen-friet op moderne wijze; een soepje waarin een zakje met gepofte aardappel ‘opgelost’ kon worden.
IMG_6261 IMG_6269 IMG_6268

Wij gingen voor de 4-gangenlunch. Ik ging volledig voor vis: als starter gerookte makreel met meloen en munt, als tussengerecht zeebaars met inktvis en bloemkool en als hoofdgerecht gamba, mozarella-tomaat met verse pasta. Mijn vriend opteerde voor duif als hoofdgerecht.

IMG_6271 IMG_6273 IMG_6276

Zoals gewoonlijk was ook het dessert weer een absolute topper. Deze keer was het perzik, citroen en anijs. En zoals we van Sel Gris gewoon zijn, werden we ook nadien nog verwend met heerlijke snoeperijtjes bij de koffie: macarons met koffie, soesjes met pistache, boule naar keuze met matchende praline, madeleine uit de oven … Telkens wanneer je denkt alles gekregen te hebben, komt er wel weer iets nieuws uit de keuken getoverd. En stuk voor stuk hemels lekker. Echt een adresje voor genieters, dit.
IMG_6284 IMG_6288 IMG_6292
Adres: Zeedijk 314, 8301 Knokke-Heist

3. Pain Quotidien Knokke

En tot slot: misschien een wat vreemde keuze in dit rijtje, maar omdat ik nauwelijks Pain Quotidien bezoek in andere steden word ik hier toch wel telkens weer verrast.

Op het menu: chia banana split, granola met vers fruit en verse biologische soep met soldaatjes. En daarbij een heerlijke cappuccino en warme sinaas-gemberdrink. Mmmm…

IMG_5895 IMG_5906 IMG_5897

Adres: Dumortierlaan 75, 8300 Knokke-Heist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *