Gender Reveal Party: over de party, de hapjes en de aankondiging

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Omdat ik weet dat ik moeilijk kan zwijgen als ik enthousiast ben. En omdat ik veel te nieuwsgierig ben om iets niet te weten, besloot ik om het geslacht van de baby in mijn buik te verklappen. Maar dan wel op mijn manier, namelijk met de nodige aandacht. Het werd een heuse ”Gender Reveal Party”. Op algemeen verzoek een verslagje.

De party

img_7396Kleur bekennen

Bij binnenkomst liet ik alle gasten een bekertje kiezen: een blauwe voor wie dacht dat het een jongen zou worden, een roze voor wie gokte op een meisje. Zo kon iedereen zien wie wat dacht en werd de spanning wat opgedreven.

Quiz

De spanning erin houden… dat was meteen het doel van wat volgde: een korte quiz met zwangerschapsweetjes. Iedereen ging rechtstaan en wie de vraag fout beantwoordde mocht gaan zitten. Tot er een winnaar overbleef. Dat bleek mijn schoonmoeder te zijn, die een klein pretpakketje won.

Aankleding

Verder zorgde ik voor blauwe én roze servetten, vlaggetjes met ‘Hoera, het is een jongen!’ (die het dichtst bij de deur hing, dus mijn moeder ging resoluut voor een blauwe beker ;-)) én ‘Hoera, het is een meisje!’, tutters in roze en blauw, enz.

 

De hapjes

Bij een feestje horen zoetigheden en chips, maar ik wilde bewust óók wat gezondere hapjes voorzien. Een paar uurtjes in de keuken en onder andere volgende (simpele) hapjes passeerden de revue:

Kerstomaatjessoep

img_7375Op de Press Days 2016 ontdekte ik de producten van Elvea: gele gepelde Datterini tomaten in tomatensap en rode gepelde Datterini tomaten in tomatensap. Beide in blik, maar heerlijk qua smaak. Daar voegde ik nog wat tomatenpuree aan toe en verder een hoop gele en rode kerstomaatjes, een bouillonblokje, een flinke hoeveelheid water en peper en zout. Opwarmen en mixen en klaar was kees.

Volkoren wraps

Ook het volgende hapje was snel gemaakt: volkoren wraps beleggen en in kleine stukjes snijden. Ik ging voor drie varianten: zalmmousse (gewoon roze zalm en ricotta mengen) en dille, pesto, rucola en pijnboompitten én groentetapenaden.

Vidékes met ricotta en zalm

Ik kocht een aantal mini lege vidéhoesjes, bakte ze in 10 minuten krokant in de oven en vulde ze met het zalm-ricottamengsel. Ik vergat alleen wel de tweede lading in de oven. Dat merkte ik uiteraard pas toen de gasten weg waren 😉img_7379

Loempia’s in rijstpapier in drie variaties

Toegegeven, het ziet er niet het meest smakelijk uit, maar het is het wél: loempia’s in rijstpapier. Ook weer zo gemaakt: het rijstpapier even nat maken, in het midden de vulling aanbrengen, de bovenste en onderste hoek naar binnen plooien en dan van rechts naar links (of andersom) oprollen. Wat ik zoal als vulling voorzag? Wel, ik had er eentje met kip, groentjes en sojasaus, eentje met ansjovis, prei en ijsbergsla én een veggie versie met groentjes en tomatentapenade.

Zoete aardappelcake

img_7384Een experimentje mocht niet ontbreken: ik maakte een cake met zoete aardappel. Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar carrot cake tenslotte ook niet en het smaakt eigenlijk vrij vergelijkbaar (lekker dus ;-)).

Het recept:

 • Oven voorverwarmen op 170 graden
 • 150 g boter, 250 g suiker (ik gebruikte een mengsel van agave en kokosbloemsuiker), de zaadjes van een vanillestokje en 3 eieren kloppen in een kom.
 • 300 g zoete aardappel koken en samen met 3 eetlepels kaneel toevoegen
 • 175 g zelfrijzende bloem en 1 theelepel bakpoeder toevoegen en goed mengen
 • 200 g yoghurt toevoegen
 • Een snuifje zout bijvoegen, geheel goed mengen en in een bakvorm gieten
 • Het deeg zo’n 50 min laten bakken (de taart is klaar als een satéprikker er schoon uitkomt) en daarna laten afkoelen
 • Voor de topping: 200 g roomkaas mengen met enkele theelepels citroensap (naar smaak) en uitstrijken over de afgekoelde cake

Zaadjescrackers met dips

Tegenwoordig vind je allerlei lekkere crackers (bv. bij Albert Heijn) met pompoenpitten, zaadjes, noten enz. Ik kocht een paar variaties, scheurde ze in stukjes en serveerde er enkele dips bij.

It ’s a …

img_7401Ook het geslacht van mijn zoontje Lex maakten we drie jaar geleden bekend via een Gender Reveal Party. Toen koos ik voor dé taart, nl. een biscuit met – in dat geval – blauwe vulling, verhuld in suikerpasta. Het aansnijden van de cake was een spannend moment: ‘zou de taart roze of blauw kleuren?’. Eerlijk is eerlijk: de taart was geweldig, maar niemand vond ze eigenlijk lekker. Ik heb me gewaagd aan het maken van een gezonder exemplaar, maar de vulling kreeg ik niet mooi gekleurd zonder de synthetische kleurstoffen. Dus besloot ik het deze keer over een andere boeg te gooien en de aankondiging anders te doen. Ik liet een paar ballonnen met helium vullen en stopte ze in een grote doos die Lex en zijn nichtje mochten opendoen. En wat kwam eruit??? Roze ballonnen! Yes, it’s a girl!

 

(En dat hadden de meesten juist gegokt: ik kan dus echt niet zo goed zwijgen ;-))

7 Comments

 1. Hoera! Een meisje! 🙂 Dat zijn, naast jongens, de beste die kan krijgen 😉
  De hapjes klinken super lekker, en die taart ga ik eens proberen. Grote fan van worteltaart hierzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *