Cosmetica: weet wat je smeert

IMG_6059Cosmetica, ik denk – en hoop (haha) – dat iedereen ze gebruikt. Bij cosmetica denk je misschien meteen aan make-up, maar ook verzorgingsproducten zoals bodylotion, tandpasta en deodorant zijn cosmetische producten.

Aangezien zo veel mensen ze gebruiken, ga je ervan uit dat het effect op de gezondheid wel degelijk in de gaten wordt gehouden. Maar helaas blijken de meeste cosmetica verre van gezond. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt onder meer voor hormoonverstorende stoffen in cosmetica.

De gevolgen op relatief korte termijn zijn o.a.: acne, gewichtstoename, stemmingswisselingen, erge PMS, problemen met vruchtbaarheid en haaruitval. En op lange termijn zouden ze zelfs bepaalde kankers in de hand werken. Reden genoeg om me te verdiepen in wat je dan best wel aankoopt. En die zoektocht was allesbehalve makkelijk. Want hoe bepaal je wat een goed product is?IMG_6061(1)

Mijn badkamerproducten zijn inmiddels (nog) niet allemaal smeer-gerust-proof, maar ik heb toch al een derde vervangen door veiligere producten.
Vooral bij (body)crèmes en make-up probeer ik bewust te kopen, want die producten gebruik je echt lange tijd op je huid waardoor eventuele schadelijke stoffen ook langer de tijd krijgen om in te werken.

Omdat ik wil vermijden elk wetenschappelijk artikel tot in het kleinste detail uit te puren, heb ik voor mezelf een klein stappenplan gemaakt om het bos door de bomen te zien. Ik deel ‘m met plezier.

 1. Check de ingrediëntenlijst.

  Vaak geldt: hoe minder ingrediënten, hoe beter want hoe puurder het product.

 2. Er zijn er (helaas) veel meer, maar deze vijf schadelijke stoffen probeer ik echt altijd te vermijden.

  Dit is, zeg maar, mijn black list van schadelijke ingrediënten, mijn belangrijkste no go’s:

  Parabenen

  IMG_6025Say what? Parabenen zorgen ervoor dat je cosmetica langer goed blijft, maar ze verstoren ook je hormoonbalans en zouden gelinkt worden aan borst- en baarmoederhalskanker. En dat zelfs in kleine hoeveelheden. In veel landen is er al een verbod op het gebruik van bepaalde parabenen, maar helaas nog niet in ons land.
  Waarin? In heel veel producten: shampoo, conditioner, bodylotion, dagcrème …
  Op het etiket? methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen

  Phenoxyethanol

  Say what? Phenoxyethanol is net zoals parabenen een conserveringsmiddel. Het kan leiden tot irritaties, het verstoort het immuunsysteem en de hormoonbalans.
  Waarin? In veel crèmes en zelfs in babyverzorgingsdoekjes
  Op het etiket? Phenoxyethanol

  Ethanolamines

  Say what? Ethanolamines zijn in de USA verboden, want zouden kankerverwekkend zijn.
  Waarin? In badschuim en shampoo
  Op het etiket? Diethanolamine (DEA) en ethanolamine (TEA)

  AluminiumzoutenIMG_6073

  Say what? Aluminiumzouten vernauwen de huidporiën waardoor je minder snel zweet. Ze zouden het risico op borstkanker vergroten en schadelijk zijn voor het zenuwstelsel en het beendergestel.  Er wordt aangeraden om een maximaal gehalte van 0,6% aluminiumzout te gebruiken in cosmetica. En zeker geen aluminiumzouten te gebruiken op een geïrriteerde of net geschoren huid. Verder raadt de Hoge Gezondheidsraad zwangere vrouwen aan om ze niet te gebruiken bij zwangerschap.
  Waarin? 
  In antitranspiranten en deodorants
  Op het etiket? Aluminiumchloorhydraat (in deodorant) of alumuniumzirkonium tetracholohydrex gly (in antitransparant)

  Ftalaten

  Say what? Ftalaten komen erg vaak voor in geparfumeerde producten. Ze werken als weekmakers en functioneren als hormonen in het menselijke lichaam. Hoge blootstelling eraan zorgt voor een slechte kwaliteit van sperma bij mannen. Bij zwangere vrouwen kan het afwijkingen van de geslachtsorganen van mannelijke foetussen veroorzaken. Probeer ftalaten te vermijden bij verzorgingsproducten, zeker bij kinderen maar ook als je zwanger bent. Bij kinderen zou het bv. ook astma kunnen veroorzaken en bij zwangere vrouwen zou het leiden tot een lager IQ van het kind in zijn jeugdjaren en in extremis zelfs tot een miskraam.
  Waarin? In make-up, deodorant en bodylotion. Maar ook in voedselverpakking, speelgoed, regenkledij, vloerbedekking, vinylbehang, medische hulpmiddelen, regenjassen, tuinbroeken, synthetisch leer, latex, electriciteitskabels, verf, lijm en inkt.
  Op het etiket? Deze stoffen staan niet altijd zo op de ingrediëntenlijst, soms worden ze gewoon als ‘parfum’ aangeduid. Daardoor zijn ze moeilijk te herkennen. Kies daarom voor parfumvrije producten of middeltjes op basis van essentiële oliën.

 3. Liever weten wat wel te kopen?

  IMG_5800Kijk dan uit naar volgende bestanddelen.

  • Aloë vera
  • Sheaboter
  • galamboter
  • hamamelis
  • zachte amandelolie
  • arganolie
  • bisabolol
  • jojoba
  • tijgergras

  Geen zin om etiketten te gaan lezen? Check de gratis Think Dirty app dan eens. Dit is een handige app waarbij je gewoon de productnaam kan ingeven of de barcode scannen van een product waarvoor je een alternatief wenst. Je krijgt dan meteen een scan van het product en meteen ook een aantal natuurlijke alternatieven.

4. IMG_5599Maak je cosmetica zelf.

Dat dat eigenlijk echt niet moeilijk is en kan met gewone keukenproducten, beschreef ik eerder al in de blogpost DIY verzorging uit de keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *