Sinds ik op een suikervrij dieet sta, zoek ik manieren om aan het zoets te weerstaan. Dat dat steeds makkelijker lukt, konden jullie al lezen in het artikel over Mijn eerste 7 dagen zonder suiker. Maar eerlijk is eerlijk, soms heb je gewoon écht zin in zoet. Gelukkig bestaan er verschillende lekkere, zoete desserts zonder suiker. Ik probeerde een recept uit van ‘Lekker zonder suiker’ (Lannoo) en verving de gewone bloem door volkoren- en speltbloem. Hier komt ie!
Boodschappenlijstje
Voor het deeg
- 300g vloeibare boter
- 100g Tagatesse (vind je in de natuurwinkel)
- 500g volkorenbloem
- 2g bakpoeder
- 2 eieren
- een snuifje zout
Voor het frangipanebeslag
- 125g vloeibare (light)boter
- 150g amandelmeel (bijvoorbeeld bij Albert Heijn)
- 75g Tagatesse (vind je in de natuurwinkel)
- 40g speltbloem
- 2 appelen
- 2 eieren
- 1 eierdooier
- 2 theelepels kaneel
In de oven
- Maak het deeg: meng de Tagatesse, de bloem, het bakpoeder en een snuifje zout. Voeg dan de vetstof erbij en vervolgens de eieren. Laat even opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Maak het beslag: meng de Tagatesse, het amandelmeel en de bloem. Doe dan de vetstof erbij en vervolgens de eieren en de eierdooier.
- Neem het deeg uit de frigo, rol uit tot ong. 3 millimeter op een werkblad en bekleed er een (siliconen of ingevette) taartvorm mee. Lukt het niet? Dan kan je het deeg ook gewoon met de bolle kant van een lepel in de taartvorm drukken. Let er wel op dat het deeg overal even dik is uitgesmeerd.
- Bestrooi de bodem met wat amandelmeel en voeg vervolgens het frangipanebeslag toe.
- Schil de appelen en snijd ze fijn. Bedek de taart met appelplakjes en bestrooi met de kaneel.
- Bak ongeveer 25 minuten in het midden van de oven en laat afkoelen. De taart is klaar wanneer een satéprikker er proper uitkomt.
Lekker met
- Griekse yoghurt met geraspte gember
- Griekse yoghurt met een vleugje limoen
- (suikervrij) ijs