Rotterdam met kinderen: de leukste adresjes

Een van de betere last minute ingevingen van het voorbije jaar: laten we een weekendje Rotterdam doen met de kinderen. Een 100% kidsproof citytrip met Lex (5) en Fleur (2). Zonder overdrijven: het werd een GEWELDIG weekend dat Lex omschreef als ‘nog leuker dan Center Parks’.

Dag 1: Kids Marina, Maritiem Museum en Watertaxi

Eerste halte na het inchecken in het hotel (waarover dadelijk meer): de Kids Marina. Een afgesloten plekje op de Maas waar kinderen zelf – weliswaar onder begeleiding – met een bootje kunnen varen in een miniatuurhaven. Een politieboot, sleepboot of containership… het is er allemaal. Je koopt een ticket bij de havenmeester aan het tentje, krijgt een nummer en kan met een prachtig uitzicht wachten tot het je beurt is. En daarna is het 15 minuten aan de kids om tussen de andere bootjes en de aangelegde schepen te navigeren.

Praktisch: in de vakanties elke dag open tussen 11 en 18u. Tarief: 15 euro per bootje waar je makkelijk met een gezin in kan.

Adres: Leuvehaven 1A, naast het Maritiem Museum.

Uitkijken op de mini-haven: welk bootje zouden wij krijgen?
Laat maar komen, wij zijn klaar!
Het roze dus! 🙂 Best moeilijk te besturen, valt het op?

Na het bootje varen besloten we eerst een hapje te eten in het restaurant aan het Maritiem Museum. Leuk meegenomen: er is ook een kinderkaart. Daarna waren we klaar voor de tweede topper van de dag: een bezoekje aan het Maritiem Museum. Vooral de bovenste verdieping is een hit met kinderen: ze kunnen er spelenderwijs ontdekken wat het is om een schip vol en uit te laden en de lading te scannen. Helm op, fluovestje aan en op zoek naar het juiste materiaal. Lex was in zijn nopjes en had in no time enkele Hollandse vriendjes gemaakt. En Fleurtje vond het binnen de max op de glijbaan en in het speelhuisje. Je zou bijna vergeten dat er nog een heel museum te ontdekken was. Het leukste daarvan vonden wij het nagebouwde cruiseship ‘binnenwandelen’ en ontdekken hoe zoiets er uitziet. En natuurlijk alles wat buiten te zien was, in en naast de Maas.

Praktisch: met kinderen best bezoeken met mooi weer, zodat je buiten kunt (spelen). Wij betaalden 38 euro entree voor ons allemaal. Best veel, maar het is het zeker waard!

Adres: Leuvehaven 1

Kapitein Lex
Samenwerken met nieuwe vriendjes
En Fleur speelt liever binnen

Achter de Kids Marina ligt een opstapplaats voor de Watertaxi, te herkennen aan de gele borden. En dus vonden wij het een leuk idee om met de watertaxi naar het hotel te gaan. Het werkt net als een ‘gewone taxi’: je belt naar het nummer van de watertaxi, geeft je vertrek- en eindhalte door en wacht op je taxi. OF, zoals we hier deden: op drukbezochte plekken wacht je gewoon op een taxi die passeert. De kapitein meert aan en roept zijn eindbestemming. Wij hadden geluk en konden binnen het kwartier instappen voor een tochtje richting Kop Van Zuid. De buggy kon gewoon mee. We betaalden iets van een 13 euro.

Hotel + eten: Room Mate Bruno + omgeving

We sliepen in het Room Mate Bruno hotel aan de Kop Van Zuid, mijn favoriete buurt in Rotterdam. Het hotel bevindt zich in dezelfde straat als de cruiseterminal en zo’n gigantisch schip in de straat zien liggen blijft indrukwekkend om te zien, zeker voor de kinderen. Maar ik had het over het hotel: het Bruno hotel dat een mega-aanrader is. Waarom? Heb je even:

  • Het is uniek, geen uit een dozijn, door zijn kleurrijke en warme inrichting met speelse elementen (hello schommel in de bar). De kamers zijn heel licht (de ramen lopen door tot het volgende verdiep) en de boxspringbedden slapen heerlijk.
  • Je kunt er ontbijten tot 12u (!). Nu ja, met kinderen heb je hier eigenlijk niet veel aan. Maar toch leuk om te weten, niet? 😉
  • De foodhallen liggen in (ik herhaal: in) hetzelfde pand wat vroeger een thee-opslagplek was voor de Nederlandse East India Company. En dat heeft zo zijn gevolgen (op sloffen een late night snack halen bleek toch wel wat bekijks te hebben :-)).
  • Het is geweldig gelegen. Er is veel te zien in de buurt (Fotomuseum, Fenix Foodhallen, Hotel New York, Villa Zebra, …) en je bent met de watertaxi, tram, metro en zelfs te voet (gewoon de Erasmusbrug oversteken) zo in het centrum.

Als je met kinderen reist moet je soms wat compromissen sluiten, zoals gemak en locatie laten primeren bij het avondeten. Gelukkig werd dat heel makkelijk, want over de deur van het hotel zit Ketelbinkie. Voor een spotprijsje (het duurste op de kaart kostte 15eur en voor hetzelfde bedrag heb je een driegangenmenu) kan je hier heel snel en lekker eten, en het bleek er nog gezellig ook. Wij namen geen dessert zodat we nog plaats hadden voor een cupcake van Ten to Three Bakery in de Foodhallen bij het hotel.

Praktisch: Kom je met de auto? Dan kan je in het hotel parkeren voor 20 euro per 24uur. TIP: nog tot 2020 is het op Noordereiland gratis parkeren en dat is slechts een kwartiertje wandelen.

Adres: Willhelminakade: Room Mate Bruno Hotel (nr.52), Ketelbinkie (nr. 191) en Foodhallen (nr. 52-58)

Heerlijk schommelen in de bar
Even doorsteken naar de Foodhallen
Like a pro 😉
En ook de kamer werd goedgekeurd

Dag 2: Fenix Food Factory, SS Rotterdam + Villa Zebra

Na een fantastisch ontbijt trokken we te voet richting Katendrecht waar de Fenix Food Factory zich bevindt. En dat is op zich al een leuke tocht langs de cruiseterminal, hotel New York waar vroeger duizenden mensen op zoek naar een beter leven de overtocht maakten van Holland naar Amerika, en de brug aan de Willhelminapier met prachtig zicht op Rotterdam (rechts) en een drijvend bos (only in Rotterdam; links). Je zou er zo voorbijlopen, maar dan mis je een heel gezellige hotspot, aan de kant van het water vind je de ingang van de Fenix Food Factory. Het is een food hall zoals in zoveel steden, maar wat het voor mij zo bijzonder maakt is de gezelligheid. Je kan een borrelplank kopen en vervolgens aan alle standjes iets afhalen. Opeten doe je binnen of bij goed weer buiten aan het water. Omdat we zo goed als meteen van tafel kwamen hielden we het beperkt op een ijsje van fruit van de Westlandse Tuin en een stukje bananenbrood van Jordy’s bakery en een heerlijke cappuccino van Stielman Koffiebranders.

Adres: Veerlaan 19D

Ijsje eten

We namen de achteruitgang en gingen verder Katendrecht in richting de Speeltuinvereniging Katendrecht. Het is een goed onderhouden en afgezet stukje in een park waar vrijwilligers een speeltuin openhouden en onderhouden, met zicht op de cruiseboot SS Rotterdam. Je betaalt een eurootje en de kindjes kunnen er naar hartenlust spelen. Er is een stuk voor peuters/kleuters en een stuk voor grotere kindjes. Er is ook een winkeltje met terras waar je drankjes, ijs en snoep kunt kopen aan heel democratische prijzen. Lex vond het geweldig dat hij tien snoepjes mocht uitkiezen die hij trots deelde met zijn nieuwe vriendjes. En Fleur zagen we amper, ze bleef het liefst de ganse tijd in het speelhuisje zitten om haar snoepjes te tellen.

Adres: Staalstraat 91

Praktisch: wij betaalden slechts 1 euro per volwassene en 0,50 euro per kind.

Speeltuin with a view

Naast de speeltuin ligt SS Rotterdam, een schip uit 1959 dat de Holland-Amerika Lijn aandeed maar ook als cruiseschip werd ingezet om – vooral rijke Amerikanen – de wereld te laten zien in tachtig dagen. Nu vaart het al een tijd niet meer, maar is het een hotel, restaurant en attractie geworden. Je kan er een tour boeken waarbij je het gigantische schip en de achterkamers kunt bezoeken. Omdat we redelijk lang in de speeltuin bleven en we nog meer op de planning hebben, besluiten wij alleen een bezoek te brengen aan het bovendek. Daar dronken we iets in brasserie Lido en namen we er ‘brood en smeersels’ bij (iets dat je eigenlijk onterecht enkel in Nederland ziet). Lex en Fleur konden zich er amuseren in de speelhoek met o.a. Playmobil cruise boat. En ook het pierenbad op het dek viel in de smaak, ondanks het koude weer. Lex zat er in een mum van tijd in, we hadden zelfs geen tijd om zijn t-shirt uit te trekken.

Adres: 3e Katendrechtse Hoofd 25

Da’s ni klein he mama?
Net echt 🙂
Brrr in het pierenbad

Omdat we bijna een uur zouden moeten wachten op een watertaxi, besloten we de waterbus te nemen naar de overkant van de Erasmusbrug en van daaruit te voet naar onze volgende bestemming te wandelen. En dat bleek een prima idee. Voor slechts 2euro konden we plaatsnemen in een soort veerpont die ons in amper vijf minuten ter plaatse bracht. Toch weer een heel andere ervaring dan de watertaxi.

Adres: neem de uitgang aan het bovendek en loop weg van het schip, je kan niet missen. Naast de watertaxi en waterbus kan je van hieruit ook de veerpont nemen.

Er zijn ergere plekken om te wachten

En zo werd het tijd om onze tocht verder te zetten naar de laatste bestemming van een prachtige citytrip met kinderen: Villa Zebra. Villa Zebra is een kindermuseum dat rond kunst draait en waar kinderen zelf veel kunnen ervaren en ontdekken. En ja hoor, ook dit was weer een voltreffer. Achteraan in het museum bevindt zich ZELF, waar kinderen hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken. Er staat een podium met gordijnen en tribune. Lex is altijd bezig met ‘show maken’, dus die maakte meteen gebruik om ons een optreden te maken. Toen we Fleur zagen opdraven met wijde broek en bretellen aan, konden we onze lach niet inhouden. Verder is er onder meer een groentewinkel die ze kunnen uitbaten, een grote poppenkast, kan je er zelf een tent in mekaar steken, een spel spelen of een boek lezen en je uitleven met klei en glitters. Daarnaast zijn er ook heel wat activiteiten met en door kunstenaars. De ‘Villasofie’ van Villa Zebra is dat kinderen onbevangen kunst mogen kunnen beleven en zelf maken.

Adres: Stieltjesstraat 21 (Tip: de watertaxi heeft er een halte)

Praktisch: de toegangsprijs is 8 euro per persoon. De kunstwerkjes mogen mee naar huis.

Klaar voor de show!
Popje voor het poppenhuis
Ontdekken en verbeelden
Topweekend afsluiten met een kus!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *