Snelcursus etiketten lezen: 7 checks

IMG_4884Bij een nieuw jaar horen goeie voornemens. De kans is groot dat er op jouw lijstje staat om gezonder te eten, net zoals bij veel anderen. Maar hoe begin je daar nu aan? Mijn advies: gewoon beginnen, in kleine stapjes. De eerste stap? Zicht te krijgen op wat je eet. Start daarom morgen – nee vandaag – met het etiket te lezen. Waar je precies op moet letten, lees je in volgende 7 ‘check het etiket’- tips.

1) Screen die ingrediëntenlijst

Het eerste wat je snel kan checken is de ingrediëntenlijst. De ingrediënten staan altijd in volgorde van hoeveelheid. Als bijvoorbeeld suiker eerst wordt vermeld, dan is het beter om dit product links te laten liggen. Bij ketchup staat suiker bijvoorbeeld bovenaan de lijst, nog voor tomaat en azijn.

 

2) Vergelijk per 100 gram

Vergelijk productcategorieën per 100 gram met mekaar. Vaak vermeldt men de portie centraal (bijvoorbeeld op de voorkant) en die kan wel eens verschillen per merk. Bovendien wijkt de portie in de realiteit waarschijnlijk toch af van wat je eet, dus zegt het eigenlijk weinig.

 

3) Check het schema met voedingswaren

IMG_4119

Ook het schema met voedingswaren is interessant. Onthoud dat je onverzadigde vetten, gezonde koolhydraten, eiwitten en mineralen nodig hebt. Maar (toegevoegde) suiker, zout en verzadigde vetten niet.

4) Ban suiker

Let op de verschillende namen van suiker. Je zal ervan versteld staan hoeveel producten verborgen suiker bevatten. Las je deze al? 7 producten met (veel) verborgen suikers

 

5) Vermijd veel E-nummers

E-nummers zijn stoffen die ervoor zorgen dat een product minder snel bederft, verkleurt, klontert en er beter uit ziet. E-nummers zijn niet altijd slecht. Een of twee is nog oké,  zeker als het product verder geen ongezonde ingrediënten bevat. Bovendien kunnen ze ook natuurlijk zijn, bijvoorbeeld  E330 (citroenzuur) of E300 (vitamine C). Soms staat er vermeld dat er geen kunstmatige smaak- en geurstoffen worden gebruikt, dat is extra handig.

6) Wees kritisch voor light

IMG_5320

De vermelding light betekent niet dat de producten gezond zijn. Vaak wordt het vet gewoon vervangen door suiker. Bovendien eet je er vaker meer van. Dus neem liever de gewone variant en geniet met mate.

7) Ga voor goeie koolhydraten

Het lijkt wel een hype: koolhydraten vermijden of zelfs volledig bannen.  Nochtans geven ze het lichaam energie en raadt men in een normaal voedingspatroon aan dat tussen de 40 en 70% van alle calorieën uit koolhydraten komen. Een pleidooi dus om koolhydraten niet van je menu te schrappen. Wat je best wel doet, is kritisch zijn in het type koolhydraten dat je eet. Ga voor de complexe, zogenaamde trage koolhydraten in bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst of peulvruchten. Zo doe je meteen ook vezels, vitaminen B, ijzer, magnesium, chroom en zink op. Vermijd wel de snelle koolhydraten in bijvoorbeeld wit brood, witte pasta en gebak, soms apart genoemd als suikers.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *