Uitgetest: floaten

Weer een ervaring van mijn lijstje afgevinkt: floating. Oftwel, gewichtsloos drijven in zout water in een cabine. Waarom je dat zou willen, hoor ik je denken? Wel, floaten staat bekend om zijn gezondheidseigenschappen.

Zo zou het onder andere helpen bij stress, migraine, burn-out, vermoeidheid, reuma en chronische pijn. Maar ook het speciale mineraalzout, het Epsom-zout, heeft niets dan voordelen: het trekt toxische stoffen uit het lichaam, verzorgt je huid, is ontstekingsremmend en bevordert je nachtrust.

Sommigen beweren zelfs dat 1 uur floaten gelijk staat aan 5 uur slaap. Reden genoeg dus om een floatsessie uit te proberen. Dat deed ik op vakantie in Zeeland bij City Spa Goes. Een verslagje…

Voor het floaten

 

Eerste indruk

Na een hartelijke ontvangst werd ik naar de floatruimte gebracht, een gezellige ruimte met een douche en in het midden een zogenaamde floatcabine. ”Je kiest zelf of je de cabine sluit of open laat”, vertelt de specialiste me. Daar hoef ik niet lang over na te denken, denkt de claustrofoob in mij. De cabine beschikt verder over alles wat je nodig hebt om je ten volle te ontspannen: water dat continu op kamertemperatuur wordt gehouden en een knop om het licht en de muziek te regelen.  Ik krijg oorstopjes (zout wil je echt niet in je oren) en enkele handdoeken om achteraf uitgebreid te douchen. Er staat ook een pot vaseline klaar om kleine wondjes mee in te wrijven zodat ze niet prikken door het intense zout.

 

Status

Snipverkouden + een immens drukke werkweek achter de rug + slaaptekort en rugpijn door de 7 maand volle buik = ideale cocktail voor insomnia. En dus een perfecte dag om te gaan floaten. Wie zei daar dat een uur foaten het effect heeft van 5 uur slaap? Laat maar komen én snel. I need it!

Tijdens het floaten

Mijn ervaring

En dan is het zover: ik begeef me voorzichtig in het water (wat is het glad), neem een nekkussentje en laat me meedrijven.Wat voelt het gek, alsof je alles loslaat. Je kan natuurlijk ook moeilijk anders. Ik voel mezelf zweven en ga precies alle kanten van de cabine op. En dan voel ik toch meer wondjes prikken dan ik dacht te hebben. Ik forceer me om niet na te denken en mijn ogen dicht te doen. Tot mijn verbazing voel ik niets meer van mijn rugpijn. Weg zeurende pijn, weg lastig gevoel. En dat al na 1 minuut. Straf! Net als ik me bedenk hoe fantastisch ontspannend dit gevoel wel is, begint mijn maag te keren. Laat me alsjeblieft niet misselijk worden, denk ik nog. En jawel, daar is het: een mottig gevoel. Ik ga even rechtop zitten en voel hoe geolied mijn lichaam aanvoelt door het zout. Dit proces herhaalt zich nog drie keer. Als ik niet kan slapen rust ik wel, besluit ik. En of ik dat doe: ik voel me helemaal ontspannen. En dan begint het water te bubbelen, het teken dat mijn tijd erop zit.

Status

Relaxed in het kwadraat – misselijk = ontspannen en voldaan. En mentaal? Het lukt me niet om me helemaal te laten gaan. Maar anderzijds vliegen de 45 minuten wel om alsof het niets is.

Na het floaten

Het eindoordeel

Omdat het vakantie is en mijn zwangere lijf wel een opkikker kan gebruiken, trakteer ik mezelf na afloop nog op een nek-, schouder- en hoofdmassage. Maar eerlijk is eerlijk: de floatsessie op zich was al voldoende ontspannend. Na afloop kom ik helemaal zen buiten.

Status

Ontspannen + beetje loom + helemaal opgewarmd + mentaal opgekrikt = missie geslaagd!

Praktisch

Floaten doe je al vanaf een halfuur tot een uur. Je kiest zelf of je je bikini aanhoudt of niet. Omdat het water wel heel zout is, wrijf je kleine wondjes vooraf best in met vaseline. Als je net als ik snel last hebt van misselijkheid, eet je best niet te veel voor een floatsessie.

Je kan helaas nog niet op zoveel plaatsen terecht om te floaten, maar als je even zoekt dan vind je zo wel een schoonheidsinstituut of floatcenter waar je terecht kan. Ik bracht een bezoekje aan City Spa Goes en kan het alleen maar aanbevelen: hartelijk personeel, gezellige ruimtes, kleine attenties (zoals gebruik van föhn, shampoo, bodylotion en gel) en helemaal prijs-kwaliteit-proof. Voor 45 minuten floaten betaal je 19,5 euro. Bovendien is het een uitgelezen plek om je me-time moment uit te breiden met bijvoorbeeld een massage of gezichtsbehandeling.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *