Vochtige babydoekjes niet allemaal zo (on)gezond: welke dan wel kopen?

Vochtige babydoekjes, wie gebruikt ze niet? Voor je baby bedoel ik hĆ©, niet voor jezelf neem ik aan šŸ™‚

Ik kan me niet voorstellen om die vuile billetjes van Fleur telkens met een washandje proper te maken. Maar vochtige doekjes blijken minder onschuldig dan je denkt. Ik schreef er eerder al over: vooral het conserveermiddel Phenoxyethanol is de boosdoener. Het kan irritaties veroorzaken, maar – erger nog – ook problemen met het immuunsysteem en de hormoonbalans. En volgens Frans onderzoek kunnen ze ook kanker veroorzaken en schade aan de lever. Niet dingen die je meteen merkt natuurlijk, maar wat op langere termijn gewoonweg niet goed kan zijn. Daar komt ook nog eens bij dat de huid van babyā€™s en jonge kinderen erg kwetsbaar is. Dat komt omdat die de eerste weken na de geboorte ph-neutraal is. Dan heeft de huid nog geen natuurlijke bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook is hun huid meer doordringbaar dan die van volwassenen. De zone aan de billen, waar het vaak vochtig en warm is, is erg gevoelig bij babyā€™s. Hierdoor kunnen (schadelijke) stoffen sneller via de huid worden opgenomen worden.

De beste oplossing = water en (ph-neutrale) zeep

Het advies (van Kind & Gezin bijvoorbeeld) is daarom om de doekjes enkel te gebruiken als je onderweg bent en thuis aan de slag te gaan met water en zeep. Eerlijk gezegd schrikt dit advies me serieus af. In het weekend als je nergens naartoe moet en tijd hebt okĆ©, maar op een doordeweekse dag waar het altijd rush-rush is? Het idee alleen al geeft me stress. Dan maar op zoek naar de beste babydoekjes, dacht ik.Ā  Want er moeten er toch ook te vinden zijn met veel minder chemische rommel. Ik nam de proef op de som en onderwierp vijf typen doekjes aan een grondige check.

1. WaterWipes

De facts

WaterWipes bestaan voor 99,9% uit … je raadt het… water. De overige 0,01% dan, hoor ik je denken? Wel, dat blijkt een druppel citrus extract. Het poepke moet ook fris ruiken, zal men gedacht hebben. Slechts twee ingrediĆ«nten dus, sounds great. Het enige nadeel? Omdat er geen goedje inzit om de doekjes te laten ‘plakken’ houd je het pakje best even ondersteboven voor je er een doekje uithaalt, zodat het vocht zich kan verspreiden. Kleine moeite denk ik dan, voor gezonde billetjes. En ah ja, omdat er geen bewaarmiddelen inzitten zijn ze na opening slechts 4 weken houdbaar. Tegen dan is zo’n pakje er wel door, denk ik dan.

3,99 euro voor 60 doekjes

De test

Wat meteen opvalt is de neutrale geur. Geen overweldigende ‘vochtige doekjes’-geur, de citrus ruik je nauwelijks maar toch krijg je een aangename, frisse geur. De doekjes zijn echt heel vochtig, maar dat heb ik persoonlijk wel graag. Zo is het ook snel schoon. ’t Is dan wel best om de billetjes nog eventjes te laten ‘drogen’ of zelf droog te deppen, want vochtige billetjes meteen in een pamper steken is om irritatie vragen. Omdat ze echt zo puur zijn, gebruik ik ze ook gewoon als snoetendoekje.

2. Huggies Pure

De facts

‘99% water, no perfume’, staat er op de verpakking van de Huggies Pure doekjes. Wanneer ik het etiket verder bestudeer ontdek ik naast water ook: Caprylyl Glycol, Sodium Benzoate, Coco-Betaine, Polysorbate 20, Malic Acid, Sodium Citrate. Sodium Benzoate is helaas ook een conververingsmiddel dat je beter vermijdt, maar in zo’n lage concentratie kan het niet meteen kwaad. Toch best niet inslikken – geen gezichtjes wassen met een doekje dus – want uit studies blijkt dat Sodium Benzoate mogelijk kankerverwekkend is. Maar dus geen phenoxyethanol, parabenen, parfum en alcohol te bespeuren. Ook deze doekjes zijn een goeie keuze. Ook voor de portemonnee want ik betaalde maar 99cent voor een pakje met 56 doekjes.

0,99 euro voor 56 doekjes

De test

Hier niet zo’n aangename geur helaas, maar wat wil je tenslotte als je om doekjes zonder parfum vraagt? De doekjes zijn voldoende vochtig – ken je die doekjes die quasi droog uit de verpakking komen? Zo is het dus gelukkig niet. Verder doen ze helemaal wat ze beloven: de billen zijn in no-time proper en nadien is er geen uitslag te bespeuren.

3. Pampers Sensitive

De facts

Een langer ingrediƫntenlijstje hier, wel veertien om precies te zijn, wat spijtig is want het vergroot de kans dat er een stof bij is die irritatie kan opwekken. Maar toch ook geen noemenswaardige grote missers: geen parabenen, geen parfum en geen hormoonverstoorders. Wel ook weer melding van Sodium Benzoate, een conserveermiddel dat soms de huid kan irriteren.

2,79 euro voor 56 doekjes

De test

In vergelijking met de bovenstaande zijn deze doekjes iets minder vochtig, maar droog zijn ze zeker niet. De doekjes lijken ook iets dunner, waardoor je – denk ik – er misschien meer van gebruikt. Maar ook deze doekjes doen hun werk goed met propere en blije – uitslagvrije – billetjes als resultaat.

4. Kruidvat Lotiondoekjes

De facts

Deze doekjes kocht ik vroeger veel. Op de verpakking staat 0% alcohol en veelbelovende meldingen zoals ”dermatologically approved”, ”super soft” en ”extra strong”. Als je verder naar het ingrediĆ«ntenlijstje gaat kijken, dan krijg je maar liefst 19 ingrediĆ«nten. En ja hoor, er zijn een aantal stoffen bij waar ik helaas slechte dingen over las. Parfum bijvoorbeeld, dat vaak dithylftalaat bevat, wat soms hormonale verstoring, allergieĆ«n en eczeem veroorzaakt. Verder ook best te mijden: Phenylpropanol, Cocomidopropyl Betaine, Sodium Benzoate en Sodium Hydroxide.

1, 89 euro voor 80 doekjes

De test

Deze doekjes voelen mij qua gebruik gelijkaardig aan als Pampers Sensitive. Het zijn niet de meest vochtige doekjes, maar ze zijn zeker niet droog. Door de aanwezigheid van parfum ruiken ze wel lekker, maar dat is geen must. Ik ben vooral geschrokken van de ingrediƫnten, al zijn er zeker ongezondere doekjes.

5. Nivea baby soft & cream

De facts

Manlief kwam thuis met een grote voorraad van deze doekjes. Ik kende ze nog niet, maar mijn man zag ”soft & cream” en dacht dat het wel goed zou zijn. Ik deed natuurlijk meteen een check en wat me meteen opviel was de tien ingrediĆ«nten. En helaas: parfum staat erbij. En er is nog een stof die ik liever niet had gezien, namelijk: phenoxyethanol. Phenoxyethanol is een conserveermiddel dat bekend staat als giftig en zeer schadelijk waardoor het slechts tot maximaal 1% is toegestaan. In de hoeveelheid in de doekjes is het op zich geen probleem, maar natuurlijk gebruik je dagelijks wel een aantal van die doekjes, soms nog in combinatie met andere cosmetica die ook phenoxyethanol bevatten.

2,99 euro voor 63 doekjes

De test

Deze doekjes ruiken het sterkst. Het is zeker geen onaangename geur, integendeel, maar ik heb toch liever geen parfum in babyproducten. De doekjes zelf zijn niet heel vochtig en vrij dun van textuur. Ze zijn niet ”dicht” van structuur, wat ik niet zo handig vind in gebruik maar dat is natuurlijk persoonlijk. Er wordt op de verpakking melding gemaakt van ”easy cleaning”, dus ga ik ervan uit dat sommigen dat net aangenaam vinden. Verder zouden de doekjes volgens de verpakking beschermen en verzorgen. Aangezien Fleur achteraf geen bultje irritatie heeft, lijkt dat wel te kloppen.

Eindconclusie

Ik zou met een gerust hart WaterWipes, Huggies Pure en Pampers Sensitive gebruiken. Kruidvat Lotiondoekjes en Nivea Soft & Cream ga ik voortaan niet meer kopen, gezien de lange lijst met ingrediƫnten en het feit dat ze parfum en enkele andere stoffen bevatten die ik er liever niet in zou willen zien. Als je me echt vraagt te kiezen, ga ik voor WaterWipes omdat ze slechts twee ingrediƫnten bevatten. Maar volgens mij sowieso het allerslimste: regelmatig afwisselen tussen de beste merken.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *