Vuile voeten op het Blote Voetenpad in Zutendaal

Met bloten voeten in de natuur lopen, ik had het nog nooit gedaan. Zelfs als ik in de zomer in mijn tuin ben, trek ik iets aan mijn voeten. Toch – of net daarom – stond een bezoekje aan het Blote Voetenpad torenhoog op mijn wishlist.

Nog niet gehoord van het Blote Voetenpad? Tijdens een 2,5 km lange tocht komen je voeten in aanraking met bijna alle mogelijke ondergronden: zand, gras, kiezels, hout, grote stenen, modder, water. En ondertussen passeer je enkele leuke uitdagingen zoals een uitkijkpost, een loopbrug, een watervalparcours en een tunnel.  Voor je ’t vraagt: schoenen zijn verboden.

Aw, mijn voeten!

We waren nog maar net vertrokken, Jan met Fleur in de draagzak, Lex en ik, of de mannelijke helft van het gezelschap riep het al uit.

“Aw, mijn voeten”, heb ik zonder overdrijven wel vijftig keer gehoord.

Toen na een kilometer ook Fleur begon te wenen, twijfelde ik wel even of ik wel zo’n goeie uitstap had gekozen. Maar toen we aan de uitkijktoren kwamen en Lex vol trots naar boven klom kon de pret niet meer op.

Wist je dit al?

We werden niet alleen beloond met mooie natuur, leuke verrassingen onderweg en een fijne nieuwe ervaring. Blijkbaar is blootvoets lopen ook nog eens geweldig gezond.

Het stimuleert het hart en de bloedsomloop, regelt de bloeddruk en het werkt ontspannend en opwekkend tegelijk op geest en psyche.

Ik moet zeggen dat ik me achteraf behoorlijk ‘moe maar voldaan’ voelde. En mijn voeten hebben nog zeker een uur ‘nagetinteld’. Zalig!

Leuke daguitstap

Wij bijna twee uur over het parcours. Maar met een driejarige kleuter en een baby in de draagzak gaat het natuurlijk veel trager dan gemiddeld.

Ik denk dat je het anders zeker op anderhalf uur moet gedaan hebben als je nog wat van de natuur wil genieten. Na het parcours kan je je voeten wassen. Wij hadden geluk en konden ze nadien met een heerlijke chocomelk in het zonnetje laten opdrogen op het terras.

Na de tocht bezochten we nog het ernaast gelegen insectenmuseum en de vlindertuin. In het insectenmuseum vond Lex vooral – en eigenlijk alleen – de levende insecten heel interessant. De vlindertuin viel ons eerlijk gezegd een beetje tegen in grootte. Maar bij het Blote Voetenpad zien ze ons heel zeker terug.

Praktisch

  • Waar: Lieteberg, Zutendaal
  • Open: van Pasen tot Allerheiligen
  • Ticket: 4 euro p.p. (3 euro voor kinderen) of een combiticket met Insectenmuseum en Vlindertuin 7 euro p.p. (5 euro voor kinderen)
  • Website: www.lieteberg.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *