Waarom het een beetje stiller was: Little Trouble coming up!

Was het je opgevallen? Het was bij Hashtag Gezond even wat stiller dan anders. Voor je denkt dat ik op de Bahama’s aan het cocktailnippen was – dat was ook leuk geweest -, vertel ik graag de reden voor het intermezzo. Want na lang (héél lang) twijfelen heb ik besloten om alle twijfels achterwege te laten en mijn droom na te jagen om iets voor mezelf te doen. Ik ben dan ook heel trots om ”Little Trouble” voor te stellen, mijn eigen kidslabel met stijlvolle, creatieve en duurzame kidswear. Say what?

Een zaak starten, durf ik dat wel?

Inderdaad, ik kan het zelf nog niet helemaal geloven! Want aan deze blogpost gaat een heel proces van veel voorbereiden maar ook twijfelen, twijfelen en twijfelen vooraf. Goh, wat kan ik soms toch onzeker zijn. Toen ik een tiener was en dacht aan hoe ik zou zijn als ik de dertig gepasseerd zou zijn, dacht ik dat ik altijd dat ik dan nooit meer zou twijfelen. Dat ik áltijd meteen zou weten wat de beste optie is, dat mijn gevoel me altijd raad zou geven… Maar guess what, het twijfelbeest komt nog steeds ongevraagd partypoopen.

En in wat dan? Een idee bedenken voor een zaak.

Dat ik graag wilde ondernemen, mijn creativiteit in iets van mezelf steken, iets nieuws toevoegen en zo anderen (hopelijk) gelukkig maken… dat weet ik al héél lang. En gek genoeg heb ik daar nooit over getwijfeld. Een ander verhaal is het waarin ik iets zou beginnen. Echt alles is al eens de revue geweest.

Zo heb ik ooit bij de bank gezeten met een – zeer uitgewerkt – financieel plan om een ontbijtbar te beginnen, heb ik ooit iets met (gezondere) wafels willen doen, een koffiebar met cadeaushop en ben ik zelfs – echt waar – eens op Qmusic geweest met mij idee om thee voor kinderen uit te brengen (wat inmiddels ook op de markt is gekomen maar niet door mij :)).

Elke keer werd het niets omdat de twijfel toesloeg: durf ik de investering wel aan, zet ik niet te veel op het spel, wat als het niets wordt… Nu heb ik natuurlijk ook een keitoffe job waarin ik veel uitdaging vind en ik zeker ook al een deel van mijn creativiteit in kwijt kan, wat dan natuurlijk ook niet super aanstekelijk werkt. Die geef ik natuurlijk niet graag op zonder te weten of mijn toekomstige job ook wel zo fijn – nóg fijner – zou zijn. En eerlijk is eerlijk: vooral de financiële onzekerheid maakt me gek, want de lening moet natuurlijk wel gewoon afbetaald en kinderen zijn natuurlijk niet goedkoop.

Stap voor stap

Tot ik het er onlangs met een vriendin over had. Voor de vijftigste keer in tien jaar geloof ik. En ze me vroeg waarom ik meteen zo groots dacht. En gelijk had ze, ik kon toch ook gewoon iets kleiner doen, náást mijn job? Dat inzicht liet me niet los, maar toch duurde het nog een ruime tijd voor ik een idee had. En dat idee kwam op een zonnige dag gewoon aanvliegen. Want ik had voor Lex een shirt gemaakt met een zwart-wit print met halve gezichten op. Het was een woensdag waarop ik vrij was. Ik ging Lex van school halen en daarna gingen we samen op een terrasje een ijsje eten. Zowel op school als op het terras kreeg ik complimenten over het shirt. Lex vond het natuurlijk ook fijn en vroeg me thuis waarom de gezichtjes geen haar hadden. Ik bedacht me dat het wel een tof idee zou zijn dat hij die zelf zouden tekenen. En sindsdien kreeg ik niet alleen, maar vooral ook Lex overal complimentjes. Hier kan ik misschien wel iets meer mee doen, dacht ik.

En het idee Little Trouble was geboren, duurzame kidswear met een zwart-wit print waarop kinderen kunnen tekenen om het een persoonlijke touch te geven én glimlachen te toveren bij al wie het ziet.

Little Trouble wear

Eerste stap: het idee aftoetsen

De kiem van een idee was geboren, maar ik wist nog niet of ook anderen het leuk zouden vinden. Dus vroeg ik in mijn omgeving andere mama’s wat ze ervan zouden vinden. Ik liet wel meteen een logo maken én maakte een eerste design, zodat ik meteen iets kon laten zien. De reacties waren zó leuk dat ik een enorme boost kreeg om verder te gaan! Ik verdiepte me in de textielwereld, bestelde labels, maakte nog een design … en voor ik het wist ging ik meer en meer van Little Trouble houden. En toen zag ik een oproep in Flair van Women Up by Contrex, een initiatief van het watermerk Contrex om vrouwen te stimuleren om te ondernemen. Ik woonde een inspiratieavond bij en hoorde daar dat je je ‘zaak’ kon nomineren voor opstarthulp – en advies. Ik diende Little Trouble in, legde mijn filosofie erachter uit en stelde voor hoe ik het voor me zag. En jawel, ze kozen Little Trouble uit om te steunen bij de opstart. Wauw!

Tweede stap: een crowdfunding opstarten

Ik volgde het advies om een crowdfundingcampagne op te starten bij Ulule. Dat is een manier waarbij je voor je lancering mensen vraagt om al iets te kopen (soms ook gewoon te storten) zodat je 100% zeker bent van verkoop én zicht krijgt op welke items in de smaak vallen en welke niet. Je stelt vooraf een minimum streefdoel in. En dan is het alles of niets. Wordt het streefdoel behaald, dan gaat de lancering door. Zo niet, krijgt iedereen zijn centjes terug en gaat het verhaal niet door. Best eng voor zo’n twijfelziel zoals ik, maar natuurlijk ook heel erg leuk en spannend. Nu ik dit schrijf loopt mijn crowdfunding volop.

Derde stap: lanceren

Ik moet me inhouden om niet elk uur de status te checken en te vertrouwen op een goeie afloop. Maar de eerste reacties zijn alvast zo hartverwarmend dat ik al stiekem vol vertrouwen uitkijk naar de launch party. Te spannend!

En anders: een volgende kans grijpen

En natuurlijk is er ook een kans dat het niet lukt. Als dat zo is, ga ik het natuurlijk heel jammer vinden maar zeker niet in een hoekje afwachten. Dan bekijk ik het als een aanwijzing dat het toch niet dit zal zijn, en komt er sowieso wel iets nieuws op mijn pad. En ondertussen heb ik toch al gewoon mijn creatieve ding gedaan én weer ontzettend veel geleerd.

Meer info over LT

Benieuwd over wat Little Trouble nu precies is? De website www.littletrouble.be staat dus (nog) niet online, maar op de crowdfundingpagina heb ik het helemaal uitgeschreven. Een Facebook- en Instagrampagina heb ik wél. Liken/Delen is heel lief! Nu al superbedankt!

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *